Het HEM Living Room

Designed by: And Beyond Studios
For client: Het HEM Floor area: 500.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Cultural Space of the Year

Het Hem Library
© Cassander Eeftinck Schattenkerk

The library with the custom made rack cupboard base combined with green concrete plywood. The seats between the shelves create a cosy sheltered reading nook for visitors or a central seat for a lecture speaker. The library has a mirrored setup, creating t

About the Project

We have created a no-nonsense spatial concept which honours the industrial history of this impressive building. Using materials, textures and colours that derive from the building itself, we've designed an interior that effortlessly merges with its environment. The Living Room hosts a library, coffee bar, reading table, podcast lounge, a cosy fireplace and a fine viewpoint to gaze across the North Sea Channel..
The Living Room invites the visitors to spend a whole day, reading, studying, have a cup of tea and watch the passing ships. The exhibition curators fill the shelves of the library, host lectures and program the lounge with podcasts and films. The 6 meter long reading table is ready for debates or for reading from the carefully chosen selection of magazines.
The project is set up as a pilot version, everyting is tested, the program, the building and the people it attracts. After about three years it is planned to be rebuild to it’s definate shape.
To facilitate this experimental, learning by doing, fase we have designed the space to be flexible, partly modular and sustainable. We have altered nothing to the building but added spacial elements to facilitate these first experiments.

What’s unique about it

To interact with this impressive building with it’s long history has been a joy. We really love what Het HEM is bringing to the cultural landscape and feel honoured to have facilitated this part of the start of their journey.
We have submitted this project because we think this collaboration worked out really well.

The Living Room exists out of zones which all have their own functionality.
Next to hospitality elements such as the bar and seating area, there are also areas which host part of the seasonal program of Het HEM.

Honouring the industrial character of the building we made use of base (building) materials such as plywood, concrete plywood, rack cupboard, pallet crates and transporter crates and merged them into a no-nonsense spatial design.

The fact that this phase is temporary was a big part of our designing process, it guided our choice of materials. Our two biggest structures, the library and the backdrop of the bar are created with rack cupboard as the base of the design. The idea is that they can be re-used in later stage.

The aim of Het HEM is to create an inclusive, contemporary art center for people of all layers of society. Visitors can move freely through the building to discover art in their own way. The Living Room is the comfortable heart of the building from which all the journeys begin.

Hemand Beyond Fire Lounge1

The fire lounge will provide comfort and coyness on chilly winter days. The furniture concept is the same as the library to create a visible connection between the two areas. The wood is stored in the wooden pallet crates in which they are transported. On

Hemand Beyond Cafe3

For the bar furniture we re-used the old cafe furniture from the owners storage. The table tops are refinished with a pop colour.

Small 62763
© Cassander Eeftinck Schattenkerk

Podcast lounge. The bean bags are made from old military materials, a hint to the buildings history as a munitions factory. They provide a comfortable seat to sit back and enjoy the movie & podcast program. The colored stack of crates carry the technical

Hemand Beyond Drawing Bords2

The kids area invites the children to get creative too. The two big custom made drawing boards are already proving to be the most intensively used elements of The Living Room!

Jules David Library
© Jules David

The ton-sur-ton terra colour scheme of the lounge furniture is inspired by the worn out red floor and creates a warm vibe that immediately attracts and stands out. An unexpected 
mix of vintage Dutch design classics from all ages were reupholstered and re

Small 62754
© Cassander Eeftinck Schattenkerk

The cafe area is defined by a grid of custom made square led lights. The suspended grid creates an intimate lowered ceiling of lights.

Hemand Beyond Viewpoint2

The Lookout. Due to the high position of the old factory windows there is no direct view to the outside from the Living Room. These two seats provide the possibility to watch the passing ships.

Small 62774 A
© Cassander Eeftinck Schattenkerk

The 6 meter long reading table with two custom made concrete plywood reading lights. The area is defined by a led light line, that accentuates the grand H-beam in the ceiling. Against the wall are two custom made magazine displays.

Hemand Beyond Bar1 A

The Bar, a 7 meter concrete block with an army green coloured Marlan top. The backdrop of the bar is created with a custom made design of rack cupboards in combination with plywood, concrete plywood, mirrors and lot's of plants displayed in grey transport

Location of project:
Credits:
And Beyond Studios

Studio Items

Strobosknoop

Jules David

Studio Bake

Chris Braam

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.