X-House

Designed by: asap/adam sokol architecture practice
For client: Private Floor area: 200.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Large Apartment of the Year

2018 08 27 Asap Beijing Yintai Apartment 0014 Photoshopped Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

Polished stainless steel cladding in the bar distorts reflections and views beyond.

About the Project

Situated on a high floor of Beijing’s tallest residential building, the 200-square-meter apartment was conceived as a business entertainment suite, designed around a series of social spaces housed in 18 intersecting domes. The entertainment spaces are meant to be experienced in a specific sequence—wine cellar, living room, bar, dining room, study, bedroom, and bath—with each connected to the next by sculptural arched openings. The design showcases a 1,000-bottle wine collection and capitalizes on magnificent views of Beijing.

A variety of luxurious finishes—24-karat brushed gold, glass and metal mosaics, ostrich skin, marble, and velvet upholstery—contribute to the individuality and sumptuousness of each space. Ample natural daylight accentuates the shapes of the domes. Themes of a celestial nature abound, including fiber-optic star lights in the living room, complex refractions of the bar, a lunar projection in the dining room, and universe mosaic in the guest powder room.

What’s unique about it

X-House takes a fresh, revolutionary approach to residential interiors by breaking the program into a series of independent domed volumes. This reflects the owner's focus on entertaining by giving the home a wide variety of spaces, connected in a carefully choreographed sequence. Situated within a prominent high-rise, the spaces are startlingly unexpected, and also serve to frame the spectacular views beyond.

While most spaces are clad in simple white plaster (although with a composition unique to the project and design to enhance solidity and uniformity, a handful of spaces are uniquely clad in tiled materials: stone mosaics in the bathroom; glass and metal mosaics in the washroom; and polished stainless steel tiles in the bar, which serve to fragment the reflections and views.

Architectural details are carefully refined to integrate seamlessly: HVAC and fire sprinklers have unique circular detailing to integrate into the vaults; most doors are recessed and feature custom-designed metal pulls. Shelving is generally integrated into the walls. The spaces themselves are derived from Bézier curves, which are optimized for appearance, volume and acoustics, while minimizing floor area lost to curvature.

8
© Jonathan Leijonhufvud

Most rooms are separated by leather-clad sliding doors with custom-designed integral steel pulls.

9
© Jonathan Leijonhufvud

Adjacent spaces are connected by vaulted doorways typical of the space.

7
© Jonathan Leijonhufvud

The washroom occupies a half-dome, using mirrored floors and walls to create the illusion of a sphere. Custom-made mosaic tiles contain an image of the universe.

6
© Jonathan Leijonhufvud

The circular living room sofa is seen through a series of vaulted openings.

5A
© Jonathan Leijonhufvud

The wine cellar lies at the heart of the apartment, reflecting the owner's passion for his collection. Unique among the spaces, it occupies a void created by two adjacent domes.

5
© Jonathan Leijonhufvud

The formal dining room is articulated with a simple dome. The custom-designed table conceals a projector which can display specially-created videos on the ceiling.

4
© Jonathan Leijonhufvud

Opposite the tub is a vanity with a cantilevered marble slab sink.

3
© Jonathan Leijonhufvud

Each function in the bathroom is articulated with a unique volume, connected by intersecting spaces and vaulted passageways.

2
© Jonathan Leijonhufvud

At the heart of the spa bathroom lies a built-in custom-made tub with an infinity edge. The space is clad entirely in stone mosaic tile.

Location of project:
Credits:
asap/ adam sokol architecture practice

Tsinghua Design Institute

Dragon Construction Company



Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.