T noie

Designed by: Katsutoshi Sasaki +Associates
For client: Sasaki Floor area: 101.28 M² Year of completion: 2018
Submitted for: House of the Year

Img 0759

About the Project

Simultaneously feeling the close proximity the small width gives and the sense of sharing the same space even when the dwellers actually are in separate rooms. The scale of the place indefinitely expanding and contracting to accommodate the movement of people and their feeling of distance. The richness brought in the rationality by the unrestricted movement of people, light and wind inside the reiterating structure. The new scale has brought about the new freedom that can be taken two ways. The rooms on the upper floor are laid out in a spiral manner along the staircase, each at slightly shifted positions.
The natural light coming in from the gap at the top of the structure reflects several times to embrace the inside with the soft ambience on some occasions, and the morning or evening sun shine in sharply on other occasions. The main structure supports the “scenery created by the natural light and the scale”.

What’s unique about it

I would like to create the place where the sense of embracement and the laid-back breadth provided by the scale can coexist. For this plan, I decomposed the length, breadth and height that make up three-dimensional shapes, and designed the “width” of the room from the human perspective to give the embracing comfort, and the “length and height” from the landscape perspective in light of the streetscape and the premise. I used 1.55m as the smallest common denominator and the effective dimension for the width of rooms after the numerous simulation of housing lives. Two cubic capacities of 1.55m in width, 13.5m in depth and 8m in height sit next to each other over the T-shaped structure with the joint pillar/beam.
As the rooms are narrow, the floor does not need the beam and is supported by 50mm boards. And the upper and lower floors are loosely connected by that. While I used the Japanese standard of 910mm module when spacing the pillars, I also used the new scale of 55mm in width and 700mm in depth for the structure to create the new living experience in the traditional dimensional system.
Additionally, the deliberately limited width of the architecture gives the comfortable margin between the living section and the office. The design at the scale that can easily induce activities around the house allows the everyday life and work, as the daily bustle, to connect to the atmosphere of the city.

P1230385
F 0214
Img 0783
Img 13256
Img 0795
Mg 8142
Mg 8110
Img 0617
Img 0768

Location of project:
Credits:
Katsutoshi Sasaki + Associates

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.