The Bauhaus Loft

Designed by: Axelrod Architects
For client: confidential Floor area: 200.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Large Apartment of the Year

Zamanhof Loft 006
© Amit Geron

Challenged by an oddly angular space in a non-orthogonal building, the architect chose to “override” the angles, as it were, by treating the entire space as one, broken only by a black, free-standing rectangular ‘container’ with a black patina finish.

About the Project

A Tel Aviv loft apartment located in the iconic Zamenhof Clinic building, whose unfussy Bauhaus style has been preserved in the building’s 21st century transformation into a luxurious residential complex.
architect Irit Axelrod converted a vast asymmetrical 200 sq.m (2,700 sq.ft) light-filled shell into a modern loft pared back to expose the original structure – the rough concrete ceiling, a heavy structural pillar and the electricity and aircon ducts are all on show – creating a home tailored to the owner’s lifestyle and the perfect showcase for his art and book collections.
Challenged by an oddly angular space in a non-orthogonal building, Axelrod chose to “override” the angles, as it were, by treating the entire space as one, broken only by a black, free-standing rectangular ‘container’ with a black patina finish. As the container does not touch any perimeter wall it appears to float in the space. One of its long sides provides a backdrop to the living room, but this is deceptive as it’s more than a wall on which to display art – the container conceals a stylish en suite bathroom, guest bathroom and powder room, storage and a laundry room.
The repetitive, equidistant windows of identical size located along most of the apartment’s exterior walls – a legacy of the building’s former purpose as doctors’ offices – presented a second challenge. A simple black shelving system dances across the longest wall, sculpturally relieving and interacting with the windows’ uniformity.

What’s unique about it

A fair amount of vision went into converting a vast empty shell into a loft in a building for preservation because of its iconic Bauhaus exterior, but which had previously housed a maze of old-fashioned medical offices.
The architect opted to approach the space by “overriding” the angles, as it were, and treating the entire space as one, broken only by a black, free-standing rectangular ‘container’ that does not touch any perimeter wall. The container is a buffer between the public area and the bedrooms, but it is functional too since it conceals bathrooms, and a laundry room.
The outcome, as required by the client, is a sophisticated urban home and gallery space for his art works and book collections. The architect achieved this vision by using a harmonious mix of clean lines, sophisticated materials, elements and systems. Although the space shell, furniture layout, lighting, partitions, the palette of materials and colors it is their coming together that creates a single coherent functional space.
The loft stands apart from other apartments in the building where form was typically overridden in the name of function. The architect preferred to keep the form, working with it rather than against it, and believes that this choice led to the creation of a much-loved, light-filled home

Zamanhof Loft 023
© Amit Geron

Also concealed in the container are floor to ceiling sliding doors to close off the bedrooms from the main living area when needed.

Zamanhof Loft 034
© Amit Geron

the container conceals a stylish en suite bathroom, guest bathroom and powder room, storage and a laundry room.

Zamanhof Loft 035
© Amit Geron

The spacious master bedroom and guest bedroom, located in the open space beyond the black container, are separated by a custom-made two-sided wardrobe above which a glass wall extends to the ceiling to give total privacy and retain the continuum of ceilin

Zamanhof Loft 024
© Amit Geron

Tucked into the container’s fourth side is a built-in office desk, naturally lit from the run of floor-to-ceiling glass doors leading out to the terrace. Seated at the desk, one has time to appreciate the container’s patina finish, an artwork in its own r

Zamanhof Loft 015
© Amit Geron

The repetitive, equidistant windows of identical size located along most of the apartment’s exterior walls – a legacy of the building’s former purpose as doctors’ offices – presented a second challenge. A simple black shelving system dances across the lon

Zamanhof Loft 029
© Amit Geron

The clean lines, open space and limited palette of colors respect the owner’s personality, giving him a home and gallery space that is at a complete remove from the noisy, crowded and rather tired inner-city neighborhood in which urban regeneration is inc

Zamanhof Loft 002
© Amit Geron

The play of black, white and grey materials and finishes is softened by brown oak flooring, whose herringbone design both echoes and defies the loft’s non-orthogonal angles and softens the loft feel.

Zamanhof Loft 001
© Amit Geron

the stainless-steel kitchen islands and aluminum grey kitchen cabinets, in galley formation, play to the industrial look.

Zamanhof Loft 007
© Amit Geron

Lighting is a key design element – wiring, fixed lighting fixtures and over-sized lamps stretch across the ceiling, are suspended from it, or zigzag down the walls, following and emphasizing the architecture and layout, accenting the quirky angularity of

Location of project:
Credits:
Axelrod Architects

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.