Covered market and exhibition area in Schiltigheim

Designed by: Dominique Coulon & Associés
For client: http://hallesduscilt.com/ Floor area: 1500.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Cultural Space of the Year

19 Schiltigheim © Eugeni Pons Web
© Eugeni Pons

About the Project

The rehabilitation of the butchers’ cooperative is part of a process initiated by the municipality with the aim of regenerating the town’s urban fabric.
Originally a distillery, the place has served as a butchers’ cooperative before becoming an exhibition area for young artists and a theatre. When the venue ceased to meet the safety standards in force, it was closed to the public – for a decade.
The substantial rehabilitation project deals with the building in two ways: the emblematic site in the heart of the historic centre of the town has been given a new lease of life, while its heritage and architectural integrity have been preserved. Its mixed programme and the through passage it creates confer on it the status of a public space, accommodating a market, places for shopkeepers, an exhibition area, and a creative workshop. This new art centre and covered market is set within an exemplary built context, comprising strips of land and remarkable examples of vernacular architecture. While affirming its contemporary dimension, it highlights the constructional and aesthetic qualities of the existing buildings on the site. In doing so, it returns to a process that has characterised the formation of our built heritage - stratification.
Inside, the architecture and scenography are used to promote spatial polyvalence by proposing efficient internal functioning and modulable light. Here, the exhibition area attains it universal ideal, becoming a single space with multiple uses.

What’s unique about it

This new art centre and covered market is set within an exemplary built context, comprising strips of land and remarkable examples of vernacular architecture. The substantial rehabilitation project deals with the building in two ways: the emblematic site in the heart of the historic centre of the town has been given a new lease of life, while its heritage and architectural integrity have been preserved, implying that the existing structure has been reused.
While affirming its contemporary dimension, the project highlights the constructional and aesthetic qualities of the existing buildings on the site. In doing so, it returns to a process that has characterised the formation of our built heritage - stratification. Moreover, the mixed programme that is developed and the through passage it creates confer on it the status of a public space.
On the inside, the architecture and scenography are used to promote spatial polyvalence by proposing efficient internal functioning and modulable light. Here, the exhibition area attains it universal ideal, becoming a single space with multiple uses.

23 Schiltigheim © David Romero Uzeda Web
© David Romero-Uzeda
17 Schiltigheim © Eugeni Pons Web
© Eugeni pons
16 Schiltigheim © Eugeni Pons Web
© Eugeni Pons
14 Schiltigheim © Eugeni Pons Web
© Eugeni Pons
12 Schiltigheim © Eugeni Pons Web
© Eugeni Pons
10 Schiltigheim © Eugeni Pons Web
© Eugeni Pons
08 Schiltigheim © Eugeni Pons Web
© Eugeni Pons
02 Schiltigheim © David Romero Uzeda Web
© David Romero-Uzeda
01 Schiltigheim © Eugeni Pons Web
© Eugeni Pons
Location of project:
Credits:
Dominique Coulon & assosiés

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.