PHVLO HATCH

Designed by: The Good Studio
For client: https://phvlohatch.com/ Floor area: 608.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Best Use of Colour

Img 7199 R
© Nirut Benjabanpo

Communal Café: With connectivity being one of the project’s main objectives, seating behind a long counter table maximises the opportunity for direct dialogue with the baristas.

About the Project

Connection, revitalisation, history, community empowerment and fashion creation were key concepts behind this collaborative project between PHVLO (pronounced “flow”), a sustainability focused and socially aware lifestyle brand, Hong Kong NGO Hatch and The Good Studio. It was conceived out of a desire to create a viable work and education hub relating to the fashion industry and tailoring, and to give something back to the surrounding community of Sham Shui Po, one of the city’s poorest districts.
The Good Studio’s fresh approach to the design process matched PHVLO Hatch’s vision by responding to brand identity and project requirements through the generation of simple but powerful ideas.
A tight budget initiated rather than stifled creativity, generating thoughtful and cost-effective solutions to achieve the desired goal. Inexpensive green corrugated steel was employed as cladding on the spiral staircase, framing around the double-height entrance and as detailing on the ground-floor café walls. It provides unconventional and striking bursts of colour, and draws attention to the building’s original architecture, which has been sensitively restored. From a historic aspect, it echoes the signature shade associated with Sham Shui Po’s MTR station and reflects a local design trend from the 1970s when there was an abundance of green design accents.
This eye-catching steel also underlines PHVLO’s commitment to the environment and links diverse features into a united whole.

What’s unique about it

Through the application of bold and unexpected colour, The Good Studio has created something extraordinary out of the commonplace. Its prominent use of green corrugated steel – a shade not typically associated with industrial materials – transforms the magnificent 4.8-metre-high entrance of an otherwise nondescript factory building and lifts the mood of the local area. It incites curiosity and invites passersby to take a closer look and go in while simultaneously elevating the environment for the staff of the contemporary fashion brand.
The flow of the green steel as detailing along the walls of the ground-floor café (which is open to the public), connects the façade with the interior and hints at the connectivity PHVLO wishes to promote between itself and the surrounding community.
The original 1970s building envelope contained unique integrated materiality including a beautiful spiral staircase. Employed as cladding on its guardrails, the ribbon-like shape of the green steel draws the eye to this architectural feature and celebrates its history while hinting at the property’s modern-day fashion business too. Yet it is not solely about look. Being part of an industrial building, it was essential that the material be durable and affordable.
Through design and ethos, the PHVLO Hatch project shows how heritage features and distinctive but cost-effective treatments can be combined and updated with the best of modernity.

Img 7143 R
© Nirut Benjabanpo

Communal Café: Rather than erase the imperfections of the past, The Good Studio left the café walls and beams deliberately raw and unfinished to serve as a reminder of the building’s industrial heritage.

Img 7062 R
© Nirut Benjabanpo

Staircase: Employed as cladding on its guardrails, the ribbon-like shape of green steel draws the eye to this architectural feature and celebrates its history while hinting at the property’s modern-day fashion business. The spiral staircase has become a

Img 7033 R1
© Nirut Benjabanpo

Multi-function Area: Large folding doors, covered in reflective material, have been employed for maximum spatial flexibility and functionality. The space can be opened up or closed off as needed and is complemented by an adjacent pantry, which is invalua

Img 6975 R1
© Nirut Benjabanpo

Atelier: Not wanting to add to already overflowing landfills, The Good Studio retained the heritage flooring in the atelier, with breaks and flaws in the tiles attesting to its past.

Img 6931 R1
© Nirut Benjabanpo

Atelier: The atelier’s clean lines and minimal look make it an ideal space to focus on pattern cutting and other tailoring techniques.

Img 6894 R
© Nirut Benjabanpo

Showroom: The simplicity of the showroom’s design makes it the perfect backdrop for showcasing PHVLO’s future creations.

Img 7263 R1A
© Nirut Benjabanpo

Communal Café: A ribbon-like spiral staircase connects the café to the first floor. Its enclosed balustrade is wrapped in silver corrugated steel to heighten the impression of almost delicate lightness while the under stairs are clad in green to maintain

Img 6855 R
© Nirut Benjabanpo

Communal Café: Natural light pours through the street-level café’s iron-grille doors, which pay homage to design trends of old Hong Kong. Unlike a solid entrance, this semi-open approach invites passers-by to venture inside and connect.

Img 7305 R New 2
© Nirut Benjabanpo

Entrance: An imposing double-height entrance is framed by corrugated steel in a green that is traditionally associated with the building’s Sham Shui Po location. This retro look contrasts with PHVLO’s contemporary signage, which brings it firmly into the

Location of project:
Credits:
The Good Studio

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.