PHVLO HATCH

Designed by: The Good Studio
For client: https://phvlohatch.com/ Floor area: 608.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Social Award


Public Score
6.59
6.67 Function
6.50 Innovation
6.60 Creativity
Img 7033 R1
© Nirut Benjabanpo

Multi-function Area: Large folding doors, covered in reflective material, have been employed for maximum spatial flexibility and functionality. The space can be opened up or closed off as needed and is complemented by an adjacent pantry, which is invalua

About the Project

Connection, revitalisation, history, community empowerment and fashion creation were key concepts behind this collaborative project between PHVLO (pronounced “flow”), a sustainability focused and socially aware lifestyle brand, Hong Kong NGO Hatch and The Good Studio. It was conceived out of a desire to create a viable work and education hub relating to the fashion industry and tailoring, and to give something back to the surrounding community of Sham Shui Po, one of the city’s poorest districts.
The linking of employment with education and sincere social interest led to creative designs and innovative solutions that would allow the concept’s different threads to co-exist and function successfully. The resulting plan included areas for training workshops and educational classes; childcare facilities for staff members in a world city where crèches are rare; and a trendy lifestyle café that is open to the public.
Natural light pours through the street-level café’s iron-grille doors, which pay homage to design trends of old Hong Kong. Unlike a solid entrance, this semi-open approach invites passers-by to venture inside and connect. Its long counter-style tables and bench seating foster conversation among visitors and maximise the opportunity for dialogue with the baristas.
The Good Studio’s fresh approach to the design process matched PHVLO Hatch’s vision by responding to community and commercial requirements through the generation of simple but powerful ideas.

What’s unique about it

What makes this project stand out from the rest is the way it illustrates how community and commercial entities don’t need to be mutually exclusive but can co-exist via ongoing connectivity to the wellbeing of everyone concerned.
Through its thoughtful floor-plan and designs, The Good Studio aimed to benefit and bring together not only those working within the building but also engender interaction between the fashion brand and the community beyond its walls.
The design team created something extraordinary out of the commonplace, with the application of unexpected colour. Its prominent use of green corrugated steel and iron-grille doors transforms the magnificent 4.8-metre-high entrance of the otherwise nondescript industrial building and lifts the mood of the local area. The sensitive renovation of the building’s original features and the inclusion of green to echo the signature shade of Sham Shui Po’s MTR station sends the message that PHVLO celebrates its local association.
The building’s location has long been home to the traditional textile trade and PHVLO is also dedicated to succession planning for tailoring skills. The interior layout had to incorporate an academy to ensure these specialised skills are not lost in contemporary society.
Far more than a straightforward office fit-out, the impact of this multi-faceted project has been far reaching. Giving the community somewhere to meet, it breathes life into a rundown district and offers hope for a better Hong Kong.

Img 6975 R1
© Nirut Benjabanpo

Atelier: Not wanting to add to already overflowing landfills, The Good Studio retained the heritage flooring in the atelier, with breaks and flaws in the tiles attesting to its past.

Img 6931 R1
© Nirut Benjabanpo

Atelier: The atelier’s clean lines and minimal look make it an ideal space to focus on pattern cutting and other tailoring techniques.

Img 6894 R
© Nirut Benjabanpo

Showroom: The simplicity of the showroom’s design makes it the perfect backdrop for showcasing PHVLO’s future creations.

Img 7062 R
© Nirut Benjabanpo

Spiral Staircase: The spiral staircase becomes an art form in its own right thanks to carefully planned lighting treatment that emphasises its exquisite shape.

Img 7199 R
© Nirut Benjabanpo

Communal Café: With connectivity being one of the project’s main objectives, seating behind a long counter table maximises the opportunity for direct dialogue with the baristas.

Img 7143 R
© Nirut Benjabanpo

Communal Café: A ribbon-like spiral staircase connects the café to the first floor. Its enclosed balustrade is wrapped in silver corrugated steel to heighten the impression of almost delicate lightness while the under stairs are clad in green to maintain

Img 7263 R1A
© Nirut Benjabanpo

Communal Café: A ribbon-like spiral staircase connects the café to the first floor. Its enclosed balustrade is wrapped in silver corrugated steel to heighten the impression of almost delicate lightness while the under stairs are clad in green to maintain

Img 6855 R
© Nirut Benjabanpo

Communal Café: Natural light pours through the street-level café’s iron-grille doors, which pay homage to design trends of old Hong Kong. Unlike a solid entrance, this semi-open approach invites passers-by to venture inside and connect.

Img 7305 R New 2
© Nirut Benjabanpo

Entrance: An imposing double-height entrance is framed by corrugated steel in a green that is traditionally associated with the building’s Sham Shui Po location. This retro look contrasts with PHVLO’s contemporary signage, which brings it firmly into the

Location of project:
Credits:
The Good Studio

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.