Time Capsule Asnières Exhibition

Designed by: NOCOD
For client: Louis Vuitton Malletier Floor area: 600.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Exhibition of the Year

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 01
© Ivan Mathie

Entrance view

About the Project

Five spaces follow one another within the gallery, allowing visitors to discover a particular facet of the world of LV in each of them.
As soon as they enter, visitors are immersed in a setting that evokes sci-fi movies of old, conjuring up images of technological prowess, past, present and future. A broad point of view on the first level of the exhibition offers an overall picture to perceive all the richness and complexity of LV. Frames highlighted by led rails evoke the lines of the interiors of space capsules. The visitor will notice that the scenographic elements are all on wheels, like an ode to nomadism and travel.
The modules of the next sequence house a series of screens, not unlike portholes overlooking distant landscapes, which merge to form an ethereal view of the cosmos.
The visit continues in the heart of intimate boudoirs presenting the objects of an enchanted daily life. The scale of these spaces creates a particular proximity to objects. It’s an invitation to approach the windows. Here we play with scales. These spaces refer just as much to the interior upholstery of the trunks as to the interiors of "2001 A Space Odyssey".
The visitor's field of vision is broadened once again with a monumental scene composed of serial display cases paying tribute to the House's icons. The monochromy of this space highlights their evolution over time.
In general, the aesthetic vocabulary of the entire scenography claims a look into the future of a living heritage.

What’s unique about it

This in-situ project is part of a major international exhibition project we designed, that travels as a capsule on all four continents.
It was guided by the constant search for accuracy. The minimalist design is at the service of a rich history and shapes, resonate with many sci-fi cinematographic references.
The use of digital is only made when it supports the narrative of physical objects.
We are convinced that the Savoir-faire of a House is also expressed in the care and attention given to every detail and finish of the scenography. This exhibition is anything but ostentatious. For example, when we use mirror, we want to create visual accidents, overlapping ancient and contemporary objects to express the richness of the content.
We also have paid particular attention to creating a variety of perspectives, from macro to micro, from global to detail, to enrich and facilitate the user experience and understanding of the subject:
- Macro / At key moments we have staged broad points of view open to many elements in order to depict a general picture and perceive all the richness of the Maison LV.
- Micro / During the visit, each space and device reveals the details and very specific history of each object presented.

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 02
© Ivan Mathie

As soon as they enter, visitors are immersed in a setting that evokes sci-fi movies of old, conjuring up images of technological prowess, past, present and future.

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 05
© Ivan Mathie

The visitor will notice that the scenographic elements are all on wheels, like an ode to nomadism and travel so dear to the House.

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 08
© Ivan Mathie

The various modules of this sequence house a series of screens, not unlike portholes overlooking distant landscapes, which merge to form an ethereal view of the cosmos.

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 10
© Ivan Mathie

Frames highlighted by led rails evoke the lines of the interiors of space capsules.

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 11
© Ivan Mathie

The visit continues in the heart of intimate boudoirs presenting the objects of an enchanted daily life. The scale of these spaces creates a particular proximity to objects. It’s an invitation to approach the windows, to dwell on the many details of the o

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 12
© Ivan Mathie

Here we play with scales. These spaces refer just as much to the interior upholstery of the trunks as to the lounge of "2001 A Space Odyssey".

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 13
© Ivan Mathie

The visitor's field of vision is broadened once again with a monumental scene composed of serial display cases paying tribute to the House's icons.

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 07
© Ivan Mathie

A very broad point of view on the first level of the exhibition allow us to understand the overall picture and to perceive all the richness and complexity of the Louis Vuitton House. Frames highlighted by led rails evoke the lines of the interiors of spac

181210 Nocod Asnieres © I Mathie 14
© Ivan Mathie

The monochromy of this space highlights their evolution over time.

A visit of the exhibition.

Location of project:
Credits:

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.