Check Point Building - Tel Aviv University

Designed by: Kimmel Eshkolot Architects
For client: Tel Aviv University Floor area: 6300.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Learning Space of the Year

Check Point Building 027
© Amit Geron

About the Project

The planned Check-Point Building for the Faculty of Computer Science and for science-oriented youth is located in the center of the campus, between the buildings of the Physics and Mathematics Faculties and the Dan David building. The building is designed to enable separation between the two groups of users, and yet to encourage informal meetings between them, by allowing the joint use of some facilities, such as the auditorium and large classrooms.

Sustainability has been of major concern during the design process. The building comprises shaded and wind-ventilated courtyards, appropriately orientated with respect to sun and wind. Double-skin facades permit ventilation and shading. The design syntax of the building, inspired by the image and vision of cloud computing, endeavors to rise above the heavy material world of construction, into the virtual de-materialized world of computers and software: a building appearing substantial as well as transparent; a building continuously changing, prominent in its environment but also merging with the sky and clouds.

The building envelope, composed of glass pixels, unique and innovative, based on the values this building represents, was designed by computerized planning parameters. This system, unique but simple to implement, is composed of glass tiles with variable transparencies, calculated with an algorithm specifically developed according to the needs for transparency and the amount of light required for each of the functions

What’s unique about it

The building is designed to enable separation between the two groups of users, and yet to encourage informal meetings between them, by allowing the joint use of some facilities, such as the auditorium and large classrooms.

Sustainability has been of major concern during the design process. The building comprises shaded and wind-ventilated courtyards, appropriately orientated with respect to sun and wind. Double-skin facades permit ventilation and shading.

The design syntax of the building, inspired by the image and vision of cloud computing, endeavors to rise above the heavy material world of construction, into the virtual de-materialized world of computers and software: a building appearing substantial as well as transparent; a building continuously changing, prominent in its environment but also merging with the sky and clouds.

The building envelope, composed of glass pixels, unique and innovative, based on the values this building represents, was designed by computerized planning parameters. This system, unique but simple to implement, is composed of glass tiles with variable transparencies, calculated with an algorithm specifically developed according to the needs for transparency and the amount of light required for each of the functions

Check Point Building 005
© Amit Geron
Check Point Building 028
© Amit Geron
Check Point Building 043
© Amit Geron
Check Point Building 001
© Amit Geron
Check Point Building 052
© Amit Geron
Check Point Building 009
© Amit Geron
Check Point Building 014
© Amit Geron
Check Point Building 004
© Amit Geron
Check Point Building 047
© Amit Geron
Location of project:
Credits:
Kimmel Eshkolot Architects

STAR Engeneers

BUILD UP PROJECTS B.S.T GROUP LTD, Y.Yankovich LTD

Micha Barnea project management

Zur Wolf Lanscape architects

Noa Lev Lighting design

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.