R house

Designed by: Nestho Design Studio
For client: Dr. R Floor area: 138.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Large Apartment of the Year

5
© MW Photo Inc.

The window side platform combines shelving functions for books display and daybed. It also connects to the study, which offers more flexibility to the whole space.

About the Project

Leaving the monotonous and busy hospital, the doctor returns home. At the doorway, the dim light is shining in the dark curtain, he is greeted by the bespoke plant sculpture in front of the cement background. He hangs his workwear in the wardrobe and shakes off the exhausting day to a new journey.
To create a dramatic contrast between the entry and the living room space, the entry lobby was made to be long and deep with a wardrobe to block the daylight. The ceiling was purposely lowered with darker color scheme.
The living room is bright and calm. Several materials like cement, marble, terrazzo been scattered layer by layer, forming a planar, interwoven and orderly composition space, which brings a smart atmosphere of light suspension to the space. The window side platform combines shelving functions for books display and daybed. It also connects to the study, which offers more flexibility to the whole space.
Walking into the bedroom, the colour scheme turns to be deep black. Polished concrete surface, frosted-glass light box, and rust copper are used to make the overall space feels mysterious and relaxing.
The guestroom focal wall is composed of a slightly-sloped dark solid wood grille and embellished with grey mirrors, concrete, marble, brass and grey-purple leather, interprets the beauty of elegance and order.
All functional objects are integrated and highlighted with different character, forms a simple, spacious and holistic new home for the young doctor.

What’s unique about it

"A house is a machine for living in."─Le Corbusier
In Asia’s developing modern cities, housing used to be a heavily replicated, standardized product. However, with the change of the times, people's demand have evolved to be more personal.
In the heart of crowded Taipei city, a busy young doctor would like to transform his private apartment into a simple, quiet, spacious and comfortable space. His ideal home shall no longer be just a functional container.
In order to create a fluent and spacious visual ambience, designer rearranged the original partition walls and combining functional objects such as cabinet, platform and wall together, to tease the logic of the space. The simplified and integrated functions form up a streamlined visual buffer.
The space diversity is experienced via the walk through journey starting from the entry lobby. The master's mind will be engaged by the gradual changes of each individual space's atmosphere, which makes [coming home] a journey of returning to peace of mind.
Raw materials like rocks, rust copper, frosted glass, timber, cement were used in a rational way, embellished with planting, emphasizing the simplicity and tranquility of the space. It is in sharp contrast to the lively urban streetscape outside, which pulls the young doctor’s attention back to focusing on inner peace instantly.

7
© MW Photo Inc.

The interior scheme conducted by dark wood and grey cement forms clean and strong geometry patterns on the elevation. A strip of greenery grows out of the slit to subtlety echo the spirit of LOHAS concept, of which all were carefully designed to reflect t

9
© MW Photo Inc.

The guestroom focal wall is composed of a slightly-sloped dark solid wood grille and embellished with grey mirrors, concrete, marble, brass and grey-purple leather, interprets the beauty of elegance and order.

8
© MW Photo Inc.

The dark tone decorative timber fins on the head board renders an exquisitely subtle and reticent order in an architectural manner. The slant angle of the fins add a layer of details to the design manifesto.

2
© MW Photo Inc.

Most of the natural daylight come through the living room windows. In order to create a dramatic contrast between the entry and the living room space, the entry lobby was made to be long and deep with a wardrobe to block the daylight. The ceiling was purp

6
© MW Photo Inc.

In the center of the deep dark wooden finished dining-room, there is a long bar counter shimmering with a shade of light, which is also used a dining table. An exquisite brass chandelier grabs people’s eyes and makes the dining-room an attractive grand fo

3
© MW Photo Inc.

The living room is bright and calm. Different materials like cement, marble, terrazzo been scattered layer by layer, forming a planar, interwoven and orderly composition space, which brings a smart atmosphere of light suspension to the space. The window s

4
© MW Photo Inc.

The study is made of frosted glass. A red rock seat embedded in the white scene, matched with a long desk extending to the window side platform.

Cf001242
© MW Photo Inc.

The master bedroom, the colour scheme turns to be deep black. large areas of polished concrete surface, marble platform, frosted-glass light box, and rust copper are used to make the overall space feels mysterious and relaxing.

1
© MW Photo Inc.

At the doorway, the dim light is shining in the dark curtain, the owner is greeted by the bespoke plant sculpture in front of the cement background. He hangs his workwear in the wardrobe and shakes off the exhausting day to a new journey.

Curated a new concept for “going home” to be a small journey of returning inner peace.

Credits:
Nestho design studio

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.