Nagatacho Apartment

Designed by: Adam Nathaniel Furman
For client: NA Floor area: 160.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Large Apartment of the Year

Adam Nathaniel Furman Nagatacho 07
© Adam Nathaniel Furman

Looking from the kitchen counter over the extended living/working/eating/socialising space and built-in furniture. This has become a heavily used area by family, guests and children, with many of the shared and individual daytime and nightime activities a

About the Project

A palette of pastel colours, natural and artificial materials, and an open and interconnected layout with gathering at its heart, combine to create a voluptuous interior world of perfectly poised, gentle deviance.
A combination of contemporary techniques and traditional craftmanship are used throughout, with wooden details and cabinetry made by hand by skilled carpenters, and the marquetry doors being fabricated using laser cutting technology.
Materials are celebrated for their sensuality, and their effect on the imagination, rather than their origins, so translucent plastic artificial marbles sit next to the highest quality hand-finished spruce, which is in turn next to the highest quality hand-made porcelain handles, which in turn are next to beautifully glossy nylon fixtures, hand-made carpet next to vinyl, and exquisite textured wallpaper next to semi-matte plastic wall finishes.
The Nagatacho apartment is an experiment in the euphoric connoisseurship of colour, texture, material and form in the theatre of the quotidian, a space that elevates the client’s daily rituals and communal activities into a space of continuously seductive aesthetic delectation.

What’s unique about it

This is part of my ongoing investigations into the use of colour in architecture, and of Queer aesthetics in design. The flat works perfectly as an unusually arranged, but functional home, & the intensity of its design, at all levels of detail, the obsession shown at all scales is light & joyful. It is a design that wears its complexity as lightly as a dancer wears their training while in the midst of a performance. This is a space of domestic difference that’s beautiful because it fulfils its raison d'etre perfectly, becoming a colorfully queer paragon for others to follow. It is innovative because it uses all of its materials & means daringly, but in a delicate harmony, & it is beneficial because it is a salvo from within the strict confines of contemporary architecture to open up a new space outside of what’s considered good taste & what’s allowed to be considered intellectual. I was once told by an architectural thinker that we must remove make-up from architecture, that we must get rid of the clothes, that we must strip it naked, to get to its real, inner (read “manly”) meanings. My reply was that we construct ourselves through our clothes & our make-up & our affectations, & for those who are not fully accepted by society, it’s precisely in that way that we can make ourselves present, that we can assert our differences & our identities in visceral, visual, tangible ways, & in a little flat in Nagatacho, there’s a perfectly consummated little realisation of this principle

H Bathroom2 5 09090
© Jan Vranovsky

The pink and purple bathroom with its yellow accents. The mosaics and colours of these bathrooms are an echo of materials and colours that were very popular in Japan in the 1960s during the first Olympics boom years

F Living 1 08774
© Jan Vranovsky

the lounge area as it transitions into the kitchen, with a clear, quarter-circle floor finish change between the watermelon-skin vinyl and the violet super-soft carpeting.

E Bathroom1 2 08933
© Jan Vranovsky

The blue and peach bathroom, with its yellow accents like lemon slices in a cold fruit and mineral salad

G Kitchen 9 08922
© Jan Vranovsky

The white gloss built-in storage cabinet and shelves that catch and reflect the morning sunlight into the multipurpose area, including circular holes that spread light along the shelves, and the table support which has a large hole in it big enough for ch

D Room2 1 08757
© Jan Vranovsky

The green, blue and yellow bedroom, showing the datum line that unifies the spaces around the apartment. The design of the bedroom cupboards recall the Japanese flag, whilst also forming a large face, that changes expression as the doors are opened, close

G Kitchen 2 08988
© Jan Vranovsky

The solid timber sculptural screen that acts as the focal point of the apartment, a crafted object of orientation, something that creates small moments of privacy within the larger interconnected space, both connecting and dividing. Beghind is part of the

Adam Nathaniel Furman Nagatacho 03
© Adam Nathaniel Furman

Detail of the joinery at the point the kitchen worktop meets the sculptural screen

G Kitchen 5 08965 3
© Jan Vranovsky

looking from the (green) kitchen sink, back towards the carpetted lounge area

B Hall 2 A 08747
© Jan Vranovsky

The guestroom hallway, the entrance vestibule for guests to take their shoes off on the left, and the two bedrooms, one green, blue and yellow, the other turquoise, orange and yellow, on the right

Location of project:
Credits:
Adam Nathaniel Furman

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.