Nominee

SHANGHAI PALACE CINEMA

Designed by: One Plus Partnership
For client: BROADWAY CINEMA CHINA LTD Floor area: 5638.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Entertainment Venue of the Year

2018 12 20 One Plus Shanghai Pudong Palace Cinema 0008 Hi Res 03
© Jonathan Leijonhufvud

When the light shines through the iron frames, it projects overlapping rectangular shadows on the ground, connecting the design language of the ceiling and the ground.

About the Project

No matter what type of movies - comedy, science fiction, romance, horror or war - you’d need to have a story before producing a breathtaking movie. These stories are portrayed as a storyboard to illustrate the composition of each scene of the film, which is a crucial step during the filmmaking process. The designers use ‘square’ to convey this storyboard concept for this design. Squares can be presented in many different shapes and forms - they can be assembled neatly to form an orderly pattern, or create unique forms by various overlapping methods. Not only this, these ‘square’ shapes also remind people of the traditional filmmaking technique using roll films to capture the images of actions frames by frames. The designers have successfully constructed a rare cinema interior space using squares.

One can immediately spot the theme of this cinema design at the entrance lobby - on the ceiling hangs gigantic brass-toned iron frames that are subdivided into a number of small rectangles. These hollow iron frames are being hung at various height levels, which makes the space of the ceiling more three-dimensional.

The design concept continues to the auditorium - from the colour schemes to the rectangular forms decorating the whole perimeter. Horizontal and vertical lines interspersed on the wall randomly, creating various sizes of rectangles which bring an interesting focal point to this otherwise gigantic blank canvas.

What’s unique about it

The story of a movie is portrayed as a storyboard to illustrate the composition of each scene of the film, which is a crucial step during the filmmaking process. The designers use ‘square’ to convey this storyboard concept for this design. Squares may sound very simple, yet the designers showed us how creative the presentation can be - the gigantic brass-toned iron frames that are subdivided into a number of small rectangles at the entrance lobby, square patterns used on the walls and floors and the custom-made desks and chairs that are being assembled by many white square shapes.

Not only this, these ‘square’ shapes also remind people of the traditional filmmaking technique using roll films to capture the images of actions frames by frames. When the light shines through the iron frames in the lobby, it projects overlapping rectangular shadows on the ground. It is the designers’ contemporary approach towards interpreting the roll film concept.

2018 12 20 One Plus Shanghai Pudong Palace Cinema 0067 Hi Res 10
2018 12 20 One Plus Shanghai Pudong Palace Cinema 0064 Hi Res 09
2018 12 20 One Plus Shanghai Pudong Palace Cinema 0041 Hi Res 08
2018 12 20 One Plus Shanghai Pudong Palace Cinema 0039 Hi Res 07
2018 12 20 One Plus Shanghai Pudong Palace Cinema 0029 Hi Res 06
2018 12 20 One Plus Shanghai Pudong Palace Cinema 0023 Hi Res 04
© Jonathan Leijonhufvud

In addition to the iron frames on the ceiling, square patterns are being used on the wall and floor.

2018 12 20 One Plus Shanghai Pudong Palace Cinema 0002 Hi Res 02
© Jonathan Leijonhufvud

These hollow iron frames are being hung at various height levels, which makes the space of the ceiling more three-dimensional.

2018 12 20 One Plus Shanghai Pudong Palace Cinema 0001 Hi Res 01
© Jonathan Leijonhufvud

At the entrance lobby - on the ceiling hangs gigantic brass-toned iron frames that are subdivided into a number of small rectangles.

Location of project:
Credits:
PULSE ON PARTNERSHIP LIMITED

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.