Nominee

LIUZHOU JINYI CINEMA

Designed by: One Plus Partnership
For client: Guangzhou Jinyi Film & Television Media Co.,Ltd Floor area: 4443.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Entertainment Venue of the Year

02 2018 12 18 One Plus Liuzhou Jinyi Cinema 0018 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

There are no specific rules with the wavy walls and ceilings design, so they decorate the lobby randomly which makes people feel free.

About the Project

Liuzhou, China is located on the banks of the winding Liu River. This clear and green river is one of the main navigable rivers that runs through Liuzhou and is famous for its curved shape. The two sides of the Liu River have gathered many small and big families. While the Liu River has connected everyone together, the people are also guarding this piece of pure land in the south and coexisting harmoniously with the nature. The long and curly shape of the Liu River is reminiscent of film rolls, which is one of the main elements in movie-making. In addition to the similarities of the shapes between the two, film is also a media that can connect people together regardless of borders. Combining local characteristics with film elements to show the wonderful connection between people.

When one enters the cinema lobby, you can immediately see the breathtaking wavy walls descending from the ceiling - the designers have deliberately captured the natural curvy forms of the rivers. The running rivers reflected the sparkling glimmer of the sunshine. This is the reason why the designers have decided to leave the original colors of these natural materials so to correspond tightly with the theme.

The wavy wall extends all the way to the corridor, leading the audience to the auditorium, it incorporates the concept of rivers. The blue wall and ceiling features imitate the shimmering spots on the surface of the water, which makes the audience feel like being surrounded by rivers.

What’s unique about it

Liuzhou is surrounded by Liu River, which is famous for its crooked shape - reminiscent of film rolls, thus became the designer’s inspiration. The wavy wall and ceiling of the theater lobby is curled. They capture the natural movement of the river. The running rivers reflected the sparkling glimmer of the sunshine. This is why the designers have decided to leave the original colours of these natural materials so to correspond tightly with the theme. There are no specific rules with the wavy walls and ceilings design, so they decorate the lobby randomly which makes people feel free.

There are some unique designed lamps in the movie hall, lights up the entire movie theater with a line running through, just like a movie film rolling in the projection room. The designers have successfully transformed a traditional local cultural element to such a totally opposite and refreshing design - high-tech, artistic and abstract. It has undoubtedly bring a huge impact to the local community.

08 2018 12 18 One Plus Liuzhou Jinyi Cinema 0037 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

This is the close-up of the metals at the hallway, you can see they each have different curves and size.

04 2018 12 18 One Plus Liuzhou Jinyi Cinema 0006 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

We used some round-shaped furniture to enrich the whole space and also echo with the whole design.

10 2018 12 18 One Plus Liuzhou Jinyi Cinema 0047 Hi Res
06 2018 12 18 One Plus Liuzhou Jinyi Cinema 0025 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

The staircase is resembling the Liu River where you will be surrounded by blue lightings.

05 2018 12 18 One Plus Liuzhou Jinyi Cinema 0013 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

The wavy wall extends all the way to the corridor, leading the audience to the auditorium.

03 2018 12 18 One Plus Liuzhou Jinyi Cinema 0010 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

We used two different kinds of metal and each piece of metal has its own size. There are plain color metals and metals with wave pattern on it.

01 2018 12 18 One Plus Liuzhou Jinyi Cinema 0004 Hi Res
© Jonathan Leijonhufvud

Once enter the lobby, you can immediately see the breathtaking wavy walls descending from the ceiling - the designers have deliberately captured the natural curvy forms of the rivers.

Location of project:
Credits:
ONE PLUS PARTNERSHIP LIMITED

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.