Nominee

DDD HOTEL, Tokyo

Designed by: CASE-REAL
For client: MARUTAYA CO., LTD. Floor area: 4614.47 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Hotel of the Year

04
© Daisuke Shima

The vie of guest room from the common corridor. The sign of brass was designed on the moss green colored wall.

About the Project

Most of the business hotels in Japan have turned into simply a place only to sleep. Our mission for this plan was to re-define what is needed for a contemporary business hotel. The key concepts was simply to create a place for good sleep and a relaxing quality time for people living in this ever changing society. To achieve this mission, we aimed first to create a calm atmosphere where the visitors can reset their minds, by designing a place not by adding elements, but by subtracting and organizing the elements that are essential. For example, after entering the large entrance gate, stands a simple and minimal lobby hall.

This thought was kept through all of our design. Second, we have increased the common space. 2nd floor which has a long counter for the reception and cafe function was formerly a floor for guest rooms. So the ceiling is low but we replaced the facade side wall with a large window to increase incoming sunlight. Third, we create a warm atmospher to use the moss green key color. It can show different expressions depending on its lighting conditions and our guests can feel various scenes from time to time. Additionally the function of each guest room is kept to its minimum, but equipped with a high quality mattress. Lastly, this hotel complex has a French restaurant which serves extra-ordinary cuisines, and a contemporary art gallery. We have defined a “business hotel” as a place to provide good sleep and an environment to spend a rich time culture wise.

What’s unique about it

In general, hotels often aim for a luxurious or unusual atmosphere. Business hotels also tend to have this trend, or are often planned with a focus on economic efficiency only. From this point of view, it can be said that this hotel style that pursues quality time by carefully creating a minimal and simple space is very important. Modern business people live in a society full of information. In order for them to truly relax and concentrate on their work, we think they need a space where the elements of the interior are carefully arranged as in this case. Regarding materials and colors, we have used moss green as a key color this time and succeeded in giving this simple and minimal space moderately soft. In addition, the brass elements are partially combined to give the space an appropriate quality.

Another important point of this project is a functional layout changes. The second floor, which was originally the guest room floor, has been changed to a common area. Additionally a French restaurant offering extra-ordinary cuisines and a former parking-lot converted into a contemporary art gallery have been annexed to the hotel, and we also designed them. These functional changes make it possible to create enough space to work relaxed and cultural wise time for the hotel.

08
© Daisuke Shima

The view of the art gallery annexed to the hotel named "PARCEL". With a large half-basement floor, “PARCEL” is a former multi-story parking lot converted into a contemporary art gallery. By taking out the fixtures and equipments, we were able to create a

09
© Daisuke Shima

The view of a French restaurant which is annexed to the hotel and serves extra-ordinary cuisines.

07
© Daisuke Shima

The view of the restroom/bathroom. It was finished with mosaic tiles in aim to make a relaxing environment.

06
© Daisuke Shima

A view of deluxe room. The original arched windows were kept. The moss green key color used throughout the hotel, can show different expressions depending on its lighting conditions. Bright green under the sunlight and the daylights, and a dark, deep but

05
© Daisuke Shima

The view of twin room. The function of each room is kept to its minimum, but equipped with a high quality mattress.

03
© Daisuke Shima

The view of the 2nd floor which has a long counter which is the home to both the reception and the cafe function. Although the ceiling is low on this floor, due to the fact that it was a floor to accommodate guests, we replaced the facade side wall with a

02
© Daisuke Shima

A view of the simple and minimal lobby hall. The void above the hall, which was once sealed in the hotels previous renovation, was rearranged using the original architectural structure. Indirect lighting was used to complete the simple characteristics of

01
© Daisuke Shima

Facade view of the hotel. The original arched windows of the facade were kept. And the large entrance gate which was designed to fit the tone of the existing tiles have been designed.

10
© CASE-REAL

Drawing of ground, 2nd and guest room floor.

Location of project:
Credits:
CASE-REAL

Aid Inc

Tanabe Kensetsu

TANK

BRANCH lighting design

E&Y

Aid Inc

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.