Nominee

Microsoft Technology Centre, Sydney

Designed by: Tom Mark Henry
For client: Microsoft Floor area: 1680.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Large Office of the Year

Microsoft 2
© Damian Bennett

The reception space sees guests greeted by a warm timber clad wall ‘sculpture’, hand rendered reception desk and bespoke graphic inset rug. The overall colour palette is earthy and warm, an inviting welcome not typically associated with a tech company.

About the Project

The brief was to represent the global Microsoft brand whilst reflecting the project distinct Sydney context and site. The space needed to host a myriad of different demographics, from children to CEOs and seamlessly cater for these diverse requirements with a complex spatial plan. A focus on the natural beauty of the Australian landscape was fundamental to this project and explored through the use of bold textures, colours and forms. The space celebrates all facets of its Australian context, not only the physical forms but also looking deeper at the built environment as well as the less tangible qualities of the local culture, language and design community.

The design infuses a human-centric, almost residential touch into the workplace, developing a warm and welcoming environment where guests are encouraged to linger and interact with the space. This was explored through our layered material palettes including floor transitions of timber, terrazzo and terracotta and unexpected upholstered elements. Moreover the injection of anthropomorphic forms ensures the human experience remains the central aspect of the design whilst the exposed ceilings, feature phone booth lightboxes and undulating light features are fun reminders you are part of one of the worlds largest tech companies.

What’s unique about it

Creating a space for an international brand that feels truly grounded in its context is a unique challenge. The success of this space is achieved through a layered design approach, one derived from a complex contextual study of the Australian narrative. It speaks to the richness of the Australian environment by celebrating its complex physical form, vibrant colours and unique textures.

As a temporary touchdown space, the spatial planning was crucial to ensure new visitors could orientate themselves quickly. Changes in floor finish delineate distinct zones whilst the signage and winding ceiling features guide users around the workplace. The design challenges traditional workplace conventions and the vernacular of highly technological environments. It is unexpectedly human-centric in its innovative materiality and sculptural forms evoking a sense of warmth and wonder which elevates individuals unique experience.

Microsoft 8
© Damian Bennett

The design speaks to the richness of the Australian environment by celebrating its complex physical form, vibrant colours and unique textures. Australian mural artists were commissioned to bring a decorative and human touch to various areas.

Microsoft 7
© Damian Bennett

Responding to the global shift towards more flexible, open-plan and collaborative work environments, the design of the work spaces still needed to cater for a range of different uses whilst ensuring both productivity and efficiency was maintained.

Microsoft 6
© Damian Bennett

Microsoft Technology Centre challenges the notion of traditional entertaining and technology focused environments through an innovative use of form and colour.

Microsoft 5
© Damian Bennett

Guests are encouraged to linger and interact with the space, which was explored through layered material palettes including floor transitions of timber, terrazzo and terracotta and unexpected upholstered elements.

Microsoft 4
© Damian Bennett

Rich colours and textures are iterated throughout the design to capture the eye and develop the visitors experience throughout the space, which also needed to ensure the adequate comfort, serviceability and accessibility you would expect to find in a perm

Microsoft 3
© Damian Bennett

The space needed to cater for a myriad of different demographics and experiences, both night and day, playful and mature, formal and informal. This balance is a physical representation of the multi-faceted Microsoft brand, allowing visitors to engage in a

Microsoft 1
© Damian Bennett

The servery evokes curiosity with its heavy and solid concrete form balancing lightly atop its bright blue counterpart. Cooler tones are juxtaposed with textural greys ensuring the space doesn’t overwhelm occupants while still creating a sense of exciteme

Microsoft D04 Page 0001

Elevation

Microsoft D01 Page 0001

Floor Plan

Location of project:
Credits:
Tom Mark Henry

Schiavello Construction

Cassie Byrnes

JLL

LAM Consulting Engineers

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.