Nominee

Gruppo Campari Office, Toronto

Designed by: I-V
For client: Gruppo Campari Floor area: 890.00 M² Year of completion: 2016
Nominated for: 年度小型办公室

About the Project

When commissioned by Gruppo Campari to design their new Toronto office, the architects' brief was simple – ‘create a space which captures the spirit of the company and inspires the people who use it’.

To achieve this mandate I-V looked to the past to inform the future. Initially captivated by Campari’s iconic posters – particularly those designed by Italian Futurist’s Fortunato Depero and Bruno Munari – the design aspires to create a spatial and visual language reflective of the brand's rich cultural history, while concurrently making it unmistakably contemporary.

Located within an old warehouse, the space was previously used for commercial film and television shoots. Originally painted all black and devoid of any natural light, it presented a unique set of challenges and opportunities. In many ways, the interior design project attributes this project's success to its original faults.

Designed around 3 principle tenets: indirect natural light; volumetric separations; and bold aesthetics – the project objective was to marry a typical commercial office program with an atypical space. It's this relationship that pushes convention and articulates a future-forward office landscape layered in pattern, texture, colour and form, while still facilitating the evolving needs of a contemporary workplace.

What’s unique about it

I-V believes that the success of this project lay in its spatial organisation and its material articulation.

The approach to the plan solves a quintessential issue within the modern work place: the separation of public and private space, which allows for productivity while concurrently facilitates divergent working styles. By choosing a free form plan, which is both vertical and horizontal in nature, the internal layout achieves an interesting solution. Although static in nature, it is still highly flexible in its use.

In order to make these spaces and experiences unique the designers relied on a palette of materials which provided special sight-lines in all directions whilst solving other practical issues. The polycarbonate is both a partition and a light diffuser for spaces without windows. The laser cut plywood panels add warmth and texture while also acting as acoustic panels. Finally, the rubber flooring frames and defines the various spaces while reducing noise.

What is truly unique about this project is that it pushes conventions while still maintaining a practical familiarity. It's an office, but it's also a social and professional landscape.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.