Nominee

Rothco

Designed by: ODOS
For client: Rothco / Accenture Interactive Floor area: 4400.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for:

About the Project

ODOS architects were engaged by Rothco to design their new 47,000 sqft office in Smithfield, Dublin 7. The brief required separate distinct open plan office zones for diverse functions within the company and also included social areas, break-out spaces and an all-hands event space, all located within the ground and first floors of an existing building. The brief called for a new visual identity for the company’s work spaces, drawn from both their own background in multimedia and advertising, as well as the raw energy of the space they were to inhabit. To this end, the material palette was kept raw throughout, with the structural concrete structures left exposed and the floor finish stripped back to the raised steel access floor in the main office spaces. This industrial rawness is softened by the juxtaposition of the joinery items and furnishings, which provide visual relief and colour to the composition. The principal element of the design is the new portal space, which brings visitors from the reception through to a raised platform that overlooks the main ground floor office space. This provides a narrative and a theatrical backdrop for visitors as they move from the external world of the street to the internal world of Rothco, drawn from a visual reference to the world of fashion shows. This raised platform then leads to the new feature staircase which doubles as an ‘all-hands space’ for the office.

What’s unique about it

ODOS architects were engaged by Rothco to design their new 47,000 sqft office in Smithfield, Dublin 7. The brief required separate distinct open plan office zones for diverse functions within the company and also included social areas, break-out spaces and an all-hands event space, all located within the ground and first floors of an existing building. The brief called for a new visual identity for the company’s work spaces, drawn from both their own background in multimedia and advertising, as well as the raw energy of the space they were to inhabit. To this end, the material palette was kept raw throughout, with the structural concrete structures left exposed and the floor finish stripped back to the raised steel access floor in the main office spaces. This industrial rawness is softened by the juxtaposition of the joinery items and furnishings, which provide visual relief and colour to the composition. The principal element of the design is the new portal space, which brings visitors from the reception through to a raised platform that overlooks the main ground floor office space. This provides a narrative and a theatrical backdrop for visitors as they move from the external world of the street to the internal world of Rothco, drawn from a visual reference to the world of fashion shows. This raised platform then leads to the new feature staircase which doubles as an ‘all-hands space’ for the office.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.