Nominee

TU Delft Teaching Lab, Delft

Designed by: Group A
For client: TU Delft, Facilitair Management en Vastgoed Floor area: 850.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: 年度学习空间

About the Project

A small, yellow, three-dimensional artwork by artist Krijn de Koning is the inspiration for the design of the Teaching Lab at the TU Delft campus, which will provide university staff with an interactive laboratory environment in which new education methods and programs can be experimented with, developed further and tested.

The large structure - an integrated 'stand alone' furniture element inserted into the former Composietenlab - is like the artwork, finished in monochrome yellow and performs a number of essential tasks. It organises the large hall, interconnects existing floor levels, offers flexible easily convertible spaces and provides an integral solution to management of m&e, data and acoustics.

Flexibility has been brought into the design by introducing linkable spaces within the structure, pivoting doors for separation, and ample power/data points and AV-facilities. On the ground floor podium, pop-up studios can be built from loose bespoke furniture elements. Compact desks and benches can be positioned along the podium edge, and acoustic partition screens can be plugged in into a grid of podium floor sockets.

The furniture element comprises a detached steel structure, clad around with standard yellow coloured OSB-panels. Some areas are clad in contrasting but always yellow coloured materials; with felt, perforated plasterboard and carpet as acoustical surfaces, hpl as finish for the kitchenette, and spray painted magnetic steel plate as 'whiteboards'.

What’s unique about it

Education is developing continuously and at an ever-higher pace. Universities and academies are constantly exploring how to distinguish themselves from its competition. TU Delft is at the forefront in this quest for education that best suits an ever faster changing society. Teaching staff is encouraged to explore new education methods. The desire to develop physical sanctuaries for these experiments, motivated the founding of the Teaching Academy, with Teaching Lab as its homebase.

The architects brief provided, besides a pragmatic part, only a basic explanation of the envisaged activities and required spatial qualities in the Teaching Lab, leaving room to the interpretation and creativity of the architects during the selection phase.

Client's feedback confirmed GROUP A's accurate interpretation and translation of the brief, as the design proposal clearly struck a chord with him. Feedback that meets our own criteria and standards for a successful project.

“We have unanimously chosen this design as winner because, unlike the other entries, it goes far beyond our envisaged ambitions as a university in the field of education renewal. The design is not just a functional interpretation of these aspirations, but also encourages uses that we hadn't realised before. With its multifunctionality, user-friendliness, use of off-the-shelf sustainable materials and striking appearance, Teaching Lab clearly stimulates our ongoing efforts to remain leading in educational innovation!”

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.