Bake Cheese Tart, Ho Chi Minh City

Designed by: Joe Chikamori/07BEACH
For client: BAKE Inc. Floor area: 69.60 M² Year of completion: 2017
Submitted for: 年度单一品牌店


Public Score
4.96
4.93 Function
4.99 Innovation
4.97 Creativity

About the Project

To utilize the site's character which faces a busy street with a double-height ceiling, the stairs were designed to show passersby that customers are queuing in vertical direction. It made display shelves be terraced and the inside floor for staff be sloped as a result.

In seeking something light to show inside space openly, the idea of a cantilevered shelf with a point-fixing bolt attached to glass was considered. Yet since this idea seemed dangerous to the client, a different design was requested. However, Chikamori had believed it would be stable enough and that it would give a sense of newness to an ordinary product by having a different way of use. After studies such as taking data of withstanding-load, changing single leg into double and checking the strength with the mock-up, finally it has been approved.

In computer rendering, Chikamori sometimes apply different lightness on each surface of the same material to emphasize a shade. The same method was used in the real construction, applying lighter mortar on horizontal and darker one on vertical faces of stairs. Various combinations of two different colors of mortar were tested and it was carefully chosen not to be too obviously different but be effective.

Displaying products to passersby is important, however, the site floor level is higher than a street by 400mm. Due to that, the products can be hardly seen from the street. To complement this, stair-like mirrored ceiling was designed to reflect products to the street.

What’s unique about it

While using only existing common materials, new possibilities of those materials were created (such as the display with a sense of hovering with hardware in different way of use or a combination of two different colors of mortar).
The design was realized by a whole balance with carefully selected and placed elements to be extremely pure among bustling surroundings, and with paying great attention to details.
It lets passersby in a moment to know the space is different from others and has a higher level of quality.
While applying technique from a computer rendering, the outcome was carried out by repeated trial and error on the site. In other words, this is a unique effort created by old-fashioned craftsmanship and digital sourced idea (emphasized shade with a combination of two different colors of mortar).
Needless to say attracting customers is essential in a retail industry, especially today, people have a boundless appetite for social sharability, this design fully answers it with its concise and persistent aesthetic and strength.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.