Nominee

Scott House

Designed by: Ben Adams Architects
For client: The Office Group Floor area: 3000.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for:

About the Project

Set above the busy concourse of Waterloo Station, TOG’s latest workspace Scott House provides 3000 sqm of office space across three floors. To create a serene and calming environment, Ben Adams Architects worked with TOG to create a Japanese inspired aesthetic, delivered across each of the communal workspaces and meeting rooms. To instil a sense of peacefulness and tranquillity, a neutral palette of white tinted ash and birch plywood materials was used throughout. In contrast, each meeting room has been given a distinct pop of colour, carried through to the interior furnishings. Ben Adams Architects has designed a bespoke grid system - influenced by Tatami from Japan, which was implemented throughout Scott House, to divide, frame and highlight focus areas. It is also translated into the tile pattern in the kitchen to larger versions used as flooring. In addition, reeded glass enhances the privacy of the lower level meeting rooms and maximises the flow of light through the space. The double-height reception and main communal lounge space is also flooded with natural light, augmented by oversized paper lantern pendants and contemporary wall lights which span horizontally, aligning with the wall panelling. The discovery and restoration of the original two-tone marble stairwell was an integral part of the refurbishment project, influencing the addition of marble accents for the light fixtures and furniture selected.

What’s unique about it

Functionality/Flexibility: - Conveniently located, Scott House has direct access from the concourse of Waterloo Station, one of London’s busiest and most historic interchanges. - Calming Japanese inspired aesthetic was delivered across each of the communal workspaces and meeting rooms. Innovation/Materials/Products/Technology: - A neutral palette of white tinted ash and birch plywood materials was used throughout and the bespoke inbuilt pieces including the reception desks instil a sense of tranquillity. - Reeded glass was used to enhance the privacy of the lower level meetings rooms and maximize the flow of light through the space. Artistic Merit: - The space features oversized paper lantern pendants and contemporary wall lights which span horizontally, aligning with the wall panelling. - The original sweeping two-tone marble stairwell has been restored to its former glory and it inspired the marble accents for the light fixtures and furniture selected. Social Impact: - TOG is home to one of the most creative, exciting and forward-thinking working communities in the UK. They have set out to reconfigure the modern British workplace to bring it into line with a fast-changing world. Scott House has its own unique identity and its own story, which we like to bring out in the design. - The space features an excellent range of facilities and vibrant communal areas to foster an open, collaborative working culture.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.