Nominee

Short Lane, Sydney

Designed by: Woods Bagot
For client: Woods Bagot Floor area: 1750.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: 年度住宅区


Public Score
4.40
4.51 Function
4.29 Innovation
4.39 Creativity

About the Project

Conceived as an urban garden, Short Lane is an undertaking in providing humans with a connection to nature in a dense, inner-urban setting that lacks greenery.
The mixed-use development retains the diversity of its local neighbourhood and creates places for more of it to happen – with new botanical spaces, walkable laneways and venues for local participation. A diverse mix of 22 apartments appeals to the dramatic surrounds. Below, a new, fine-grain retail component activates the street frontage and existing lanes, with the new 'Short Lane' connecting both.
The retail spaces are articulated as a series of metal clad framed window bays within a larger framed form. This play with scale allows the double height retail spaces to mediate with the finer grain of the associated terraces and smaller scale commercial buildings at street level.
The residential levels above are expressed as a series of horizontal concrete landscaped terraces which stagger across the building elevation with shooting Cilandra and Periwinkle dripping planting create private botanical spaces.
The new verdant apartment typology, atop a reawakened lane network stitches neatly into the urban fabric with height, scale, and materiality complementing historic neighbours. Ultimately, Short Lane is an exemplar for low scale, mixed-use city living, seeking to integrate nature within a harsh urban environment.

What’s unique about it

Functionality:
A diverse mix of 22 apartments appeals to the dramatic surrounding lifestyle of Surry Hills. Below, a new, fine grain retail component activates the street frontage and existing lanes, with the new 'Short Lane' connecting both. The residential levels above are expressed as a series of horizontal concrete landscaped terraces that create a natural screen between apartments and justifies a “living building” to the street frontage.

User friendly:
The mixed-use development retains the diversity of its local neighbourhood and creates places for more of it to happen – with new botanical spaces, walkable laneways and venues for local participation. Inside, understated interiors create a sophisticated urban retreat.

Innovation:
The new verdant apartment typology, atop a reawakened lane network in Surry Hills is stitched neatly into the local urban fabric with height, scale, and materiality complementing historic neighbours. Ultimately, Short Lane is an exemplar for low scale, mixed use city living, seeking to integrate nature within a harsh urban environment. Within the locality heritage items have been identified and carefully taken into consideration during the design process. The height, scale, materiality and architectural expression are designed to complement the adjoining 8 storey, board-formed concrete Wesley Mission building and the neighbouring 1847 Methodist Church façade and hall.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.