Nominee

West Hotel Curio, Sydney

Designed by: Jacqui Senior and Lauren Tudor of Woods Bagot
For client: M&L Hospitality Floor area: 9500.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: 年度酒店

About the Project

West Hotel was intentionally curated to be an internally focused sanctuary, to enhance this distinctive aspect – our focus was to establish a lush atrium that works as an escape from the bustling city. Wedged between an office building and a heritage pub, the faceted glass box is an escape from the city. The restaurant, bar, rooms all surround a sunlit, jungle-like atrium within. Woods Bagot have used the crystal-like façade of the base building by Fitzpatrick and Partners as the reference point for the interior design.

Warm timber and luxurious marble flooring that follows the geometry of the base building draws people from the outside in to a space that is made up of dark hues, velvety textures and Australian botanical references, embodying a side of Sydney that speaks to something other than the harbour.

From the small scale of the bedheads to the grand emerald green Italian terrazzo bar, sharp angles drawn from the facade and art deco inspired patterns - a nod to Sydney’s architectural heritage have been carried throughout the hotel. The bar, monolithic in form and situated in middle of the restaurant was hand crafted onsite. Its strong angled geometry parallels the distinctive geometric marble floor.

What’s unique about it

Functionality:
This 182 key boutique hotel on Sussex Street, wedged between two buildings has an internal atrium which underpinned the design narrative and selection of colours and textures, this draws from native Australian fauna and flora. Comprising a gym, restaurant, bar, private dining and internal courtyard garden, a unique jewel in the heart of Sydney.

User friendliness:
Employing dark tones to create a distinctive atmosphere. Guests enter an immersive experience that pulls them through to explore the way each space gradually changes in atmosphere and light levels depending on time of day.

Innovation: Intentionally curated to be an internally focused sanctuary, a lush atrium that works as an escape from the bustling city. Passing through the geometric façade into the double height lobby there is a sense of calm that comes through the selection of natural materials throughout this space.
Warm timber and luxurious marble flooring that follows the geometry of the base building draws people from the outside in to a space that is made up of dark hues, velvety textures and Australian botanical references. To create a bold statement at the lobby entrance, a bespoke Waratah mural was hand painted on Turkish tiles creating the botanical theme which was then carried throughout the hotels branding. The crystal-like formation of the windows were iconic and provided strong patterns and geometric language that carried through the hotel floors, bedheads and detailing.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.