Nominee

Delphi Lux, Berlin

Designed by: Batek Architekten + Ester Bruzkus Architekten
For client: Yorck Group Floor area: 1700.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: 年度娱乐场所


Public Score
7.23
7.15 Function
7.26 Innovation
7.29 Creativity

About the Project

For the new cinema from Yorck Gruppe in Berlin’s City West district, boasting a total of 7 screens and seating for around 600 moviegoers, Batek Architekten and Ester Bruzkus Architekten designed the interior of the auditoriums and the public spaces that connect them.

Located among several art and cultural institutions, including the C/O Berlin and the Helmut Newton foundation, the cinema’s design follows the concept of each auditorium being like an art exhibit in a large gallery. Each cinema hall is its own self-contained world with clearly defined boundaries, in colourful dialogue with the interior.

One of the halls has an outside wall covered with hand-painted wooden tiles in various shades of pink, while another evokes the back of a stage set, with pinewood cladding on the outside walls facing the entrance area. The inside of the hall is deep “theatre red”, with thin strips of lighting echoing the angles of the space.

One of the auditoriums is completely black inside, and forms an eyecatching spectacle with its network of strips of light, that seem to dissolve the boundaries of the room. These lights can be any colour desired, thanks to the use of RGB-LED technology.

The lines of light theme is carried through to the two foyers and the public spaces. The paneling around the main counter of the cinema lends a delicate touch. For waiting customers, there is an organically shaped bench with a rose coloured surface.

What’s unique about it

The design concept of using unusual and exciting materials for the exterior hull of the theatres and aesthetic variations of the same architectural details on the inside allow for consistent use of state-of-the-art cinema technology and superior acoustic engineering without having to compromise in terms of design.

We chose a post-modernist collage of materials in combination with the exclusive use of RGB LED strips for lighting throughout the whole space to allow for an unlimited number of atmospheres to be played out, in an aim to make the design timeless and also play homage to the unlimited range of worlds that are going to be evoked inside the theatre walls throughout its lifespan.

The location of the cinema is in the former center of West Berlin, currently undergoing a cultural renaissance in which the cinema will play a vital role. Before it opened, the side street it is located in was merely an awkward pathway between two main streets, used only by the patrons of a nearby car park and a 24h supermarket. Since the opening of the Delphi Lux this street has been put back on the cultural map of West Berlin. The cozy foyer with a well equipped bar is also a welcome addition to the area and is visited by cinema goers and locals alike.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.