Nominee

Joyo Parc

Designed by: Atelier Satoshi Takijiri Architects
For client: Medical Rehabilitation Co., Ltd. Floor area: 82.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for:

About the Project

Create an arch forest. This space is a support facility for children with developmental disabilities. Children who have difficulty walking walk in wheelchairs. Children who cannot play freely outside. For such children, I wanted to create a refreshing space like being in the forest while staying inside. Existing buildings have many windows that allow enough natural light to penetrate the interior space. The outside environment passes through the window and changes the interior space according to time and season. The arch frame is composed of a simple grit plan to gently divide the functional space. The space created by the arch became an external space with forest-like properties. As if exploring the forest, children walk in search of a cozy place. Repeat the discovery and search and decide where you are. A space where children can breathe together with the natural environment while in the inner space, feel the four seasons of Japan and develop their five senses. Aiming for such a place.

What’s unique about it

Function: Facilities for children with standard developmental disabilities are divided into walls and fittings according to their use. This time, we are thinking of gently dividing the space with curtains according to the scene without limiting the functions. The curtains are not like a thick hospital, but are layered with thin and light fabrics. Light can pass through softly. Innovation: Name the space according to the scene with flexible operation. The material of each part and the color of each space were not determined by the application, but were determined by the local environment such as natural light and wind entering from the outside. The idea of ​​materials was avoided as much as possible using materials that are often used in welfare facilities and that only require functionality with no expression. The floor uses natural wood, linoleum sheets that have little impact on the environment and the body, and the ceiling is made of materials that are rich in expression, such as Chinese ceiling materials with softly cut corners. Children's facilities for children with disabilities are often designed and designed with priority on function, and I always feel lonely. That's why I thought that it was because of this situation that I proposed an avant-garde and future child facility. Another important thing to consider is the feelings of the children's parents. I think it is important whether it is a space where you want to leave your child in such a place.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.