Nominee

Studio Dental II, San Francisco

Designed by: Montalba Architects
For client: Studio Dental Floor area: 130.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: 年度医疗保健中心


Public Score
4.55
4.55 Function
4.50 Innovation
4.59 Creativity

About the Project

The design centers on a conceptual ‘lantern’ within the dark building core, which communicates a sense of scale, luminescence, and transparency, enveloping the series of operatories within. The lantern wall panels light up the dark building shell and glow through the storefront to brighten the street. The lantern provides patient privacy while engaging with the pedestrian streetfront in an effort to energize the surrounding community.

In place of a common waiting room, a park-like bench extends the length of the space. Wood trellises provide separation between the bench and operatory rooms without closing off the space. Moments of material contrast are introduced between the rough shell walls, smoked mirror panels, and central colonnade of maple monoliths, which serve as functional storage and define the entry to each private patient room.

What’s unique about it

With the success of their first dental office, which is mobile and serves the greater San Francisco community, the clients desired a brick and mortar home that reflected the progressive attitude of their practice. In their new location, they wanted to continue the community outreach they’d developed with the mobile office. The site they chose is in the heart of Tenderloin district, an area once home to a thriving music scene, now one of San Francisco’s most troubled neighborhoods. Their hope is that this project will play an active role in the ongoing revitalization of this community. From the street, the symbolic aim of the design is to project openness, warmth, and serenity.

The sustainable intent for the project was one of restoration. Located in a historic building, the project carefully preserves various original elements, including: the storefront, where the original glazing proportions were restored, as well as the original marble bulkheads; and the interior mezzanine, re-purposed for storage and staff offices. The intent being to make use of, and celebrate, the existing urban fabric.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.