Nominee

Decathlon HQ, Plochingen

Designed by: kplus konzept GmbH
For client: Decathlon Sportartikel GmbH & Co. KG Floor area: 600.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: 年度大型办公室

About the Project

One Space – One Spirit – One Design

The large 600 sqm workspace in the corporate colours of blue, grey and white is a perfect blending together of sports hall and company atmosphere. In the centre of the ground floor: the spacious blue lounging staircase and glass Skybox with Library Cube and Meeting Areas, and the large multifunctional FlexArea. During the day it is a Deskchanging-zone, in the evening, a space for sports and events. For more flexibility, the furniture is on wheels and stackable. On the ceiling, large acoustic/lighting elements combine with luminous gymnastic rings to define the work areas. Markings on the floor depict a basketball court; various graphic elements are spread across the entire surface and part of the many individually designed furniture. A movable, wood-framed room divider in the typical Decathlon grid system - also used in the stores - offers space for the exhibition of product highlights. On the second floor is the Multifunctional Arena with flexible sports stages and mobile dividing walls, which easily make the space ready for a new activity. Creativity, Dynamics and Exchange among employees unfolds through the many options to change their work situation. Sometimes seated (lounge or desk), sometimes standing at the elevated tables, sometimes while cardio-training at the Bike Stations, or at the desk at the window.

What’s unique about it

„Sport for all - All for Sport”

A passion for sports is a prerequisite for working at Decathlon, and this is lived through and through. Being active and agile, showing team spirit and a willingness to communicate, achieving best results while having a lot of fun - the new office design makes it possible to experience all these sporting values step by step.

The open space office with innovative, flexible solutions for a constantly growing team is characterized by a sustainable concept, such as the moss wall at the reception and reused and regionally produced furniture.

Instead of dividing walls, which had been required by the customer before, we opened the large space with the Skybox making use of the height. The ceiling was structured by the blue acoustic and lighting elements, a stylish solution for the problematic acoustic situation because of the height. The Skybox with its library cube, a double-decker with a 360° view, expands the space, accommodates important elements of agile working and keeps the transparency of the overall design. Its foundation is a wall of lockers, provided by the company for the employees’ private belongings. Live sport means not only to provide a work bike station, but also shower cabins and sports lockers for the stuff as an additional convenience.

The office design completely follows the brand design which kplus konzept has already developed for the Decathlon Connect city stores.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.