Nominee

Cabrini Malvern Gandel Wing

Designed by: Bates Smart
For client: Cabrini Health Floor area: 16500.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for:

About the Project

At the heart of the design for the Gandel Wing at Cabrini Malvern, is the transformation of clinical space into welcoming and human centric environment, coherent with both patients’ needs and the natural world. The $120 million building combines state of-the-art treatment, with the latest in technology to provide an exemplar model of healthcare. The design approach utilises salutogenic principles with a focus on creating spaces in partnership with nature and technology that encourage healing, rather than treating disease. The new wing rises seven-storeys above ground with 3 levels of basement carparking and a radiotherapy bunker on level B4, providing an additional 110 beds. The facility provides treatment for cancer, cardiac, emergency, geriatric care, infectious disease and maternity services. Externally the building is distinguished by a folded terracotta screen façade that links the masonry finish of the adjoining buildings, uniting the site and creating a highly identifiable anchor building. The folding façade responds and opens to the view of the patient in bed maximising visual connectivity to the tree lined neighbourhood and creating a gentle filtered quality of light internally. Bespoke joinery conceals medical services panels and clinical equipment and employs a reductive natural palette of materials that aim to envelop the patient in a warm comforting ambience.

What’s unique about it

Bates Smart’s design response was to ensure new levels of safety and amenity to the patients, carers and staff of the Gandel Wing. Every decision was made through the lens of the patient first. Conceptually the Gandel Wing explored human centric ideas of enclosure and safety as well as enhancing critical connections to the social and environmental world. Patients control of their own environment was encouraged through maximising natural day lighting to private rooms and public space, natural ventilation and use of i-glass technology for better control of personal privacy whilst maintaining the highest levels of infection control. Intuitive wayfinding was achieved by open ended corridors to the south and west reinforcing the position of the building within the campus. Continuous linear lighting defined the central clinical staff zone and provided an intuitive cue to assist in internal navigation to reception points. Client generated research highlighted falls were occurring at night on the way to the ensuite so our response was to ensure clear lines of sight from the bed, coupled with sensor activated handrail and pelmet lighting enhancing patient safety and reducing ambiguity. Specific attention was given to the quality of light throughout, from filtered daylight, indirect LED lighting in critical rooms to employing warmer colour temperatures of LED light to encourage rest at certain times of the day.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.