Nominee

Flavour Funhouse

Designed by: Stefano tordiglione design limited & New World Development Company
For client: New World Development Company Limited Floor area: 3000.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for:

About the Project

The project Flavor Funhouse is part of the newly opened K11 Musea upscale 60,000 sq.ft shopping mall in Hong Kong. This one-floor area is required to be designed as a special retail zone in the basement of the building with shops and a food court. Its total area is approximately 30,000 sq.ft. The general design concept aims at re-creating a mix of exotically rustic and demi-extravagence experience for its customers walking down the street. The team is determined to offer an effortless enjoyment during shopping and a relaxing ambience in this fast-paced and stressful city.

Since the area is in the lower basement of the complex, the team worries its lack of natural sunlight and the limited headroom would weaken the overall customer experience. The food court occupies nearly half of the area, the space does not allow the passage to be arranged as circulated open ring-shape as on upper floors. Therefore an inviting environment is created using elements of street arcade which is generated through a series of Italian style shop front, to enhance the sense of space. Visitors will encounter an intriguing in-and-outdoor experience while walking along the street. The ceiling finishes in bronze metal racks is partly covered with fresh green psedo-ivy, and leaves some of the painted pipeducts visible to create a rustic but organic feeling. Stores on two sides with transparent bi-fold glass doors framed in rusty iron finish shop front also simulates the raw feeling and the exotic street scenery in European style.

What’s unique about it

The overall lively and refreshing atmosphere is to convey joy and energy. Walking down the street, the customer will reach the “Food Playground”. Seatings that differ in wooden shades and designs are specially tailored for diversified groups of customers: four remarkable structural pillars are transformed as bar setting for individuals or couples; small tables of four are scattered around the long oak table for big families and friends; effortlessly show a coherence among differences.

Unlike the narrow passages in most food courts, those in the funhouse remains wide enough to encourage diners to move around and socialize, more importantly for children and elderly safety concerns. It is an urbane gastronomy hub to share one's most intimate and relaxing dining moments. The flooring uses imported Italian hexagon tiles of four colors from white to black, starting the journey from the entrance down from the escalator, randomly patterned but then merely the one with a curious and observing mind would discover a subtle change of the random pattern to the lovely daisy tile pattern arrangement, leading the enjoyment to the next destination.

The lavatory also draws inspiration from the Italian cityscape, in which the customers will find the church-inspired colour tinted frosted glass near the ceiling, with industrial bronze wash basin. While a rustic cement flooring is in light gray, the lavatory cubicle doors adorned in grids of pink shades give an elegant but jaunty contrast

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.