Jury prize

The Warehouse Gym, Dubai

Designed by: VSHD Design
For client: The Warehouse Gym Floor area: 600.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: 年度健身俱乐部


Public Score
7.44
7.46 Function
7.38 Innovation
7.48 Creativity

About the Project

The client’s program included a gym floor, juice bar, cycling studio and Circuit training factory all in a limited space of 600 sqm.

Working with an irregular plan of 3 separate retail spaces, we inserted a semi-transparent cube in the center of the space to host the different functions.

Our main challenge was to deliver a boutique fitness facility that is inviting, inspiring, authentic, functional and in context with a leading destination for design, art, and culture.

Inspired by brutalism in Architecture and underground fight clubs, VSHD was determined to refrain from using the usual materials found in most health clubs. We used materials -not in the lexicon of modern- like concrete bricks combined with gold copper alloy to make it look current, while at the same time creating modes that is elegant, warm and muscular. Specifically customized LED suspended light used to conceal all the ceiling services while maintaining an overall vibrant lighting mood that can be controlled by the different exercise zones.

What’s unique about it

As the Warehouse Gym in D3 is located at the main entrance of the district with views from two main streets, it was essential that the design would capitalize on the view from the street to attract new members from the design savvy community.

The Reception/Juice bar was designed as a communal space with a 17 meter long glass façade on the main street creating a meeting point for the design community where they can meet after their daily workout or for non-members to stop by and grab a healthy smoothie or salad while experiencing the ambience of the gym.

While the gym space was originally made up of 3 separate retail outlets which would have been rented out to 3 different commercial functions, we had to make sure that those spaces flow seamlessly in a very functional manner whereas every type of exercise has its own unique space while they are all still open onto one another to ensure that the different users enjoy the gym's dynamism and vibrancy.

The semi transparent cube in the center of the space can be combined with the gym floor to provide a large studio accommodating a larger number of users depending on the needs of any given day.

Materials used in the main gym floor and studios like the locally cured concrete bricks, gold copper alloy and concrete flooring give an authentic feel and are very resilient to heavy use that would also develop an appealing patina.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.