Nominee

Insun International Cineplex, Wuhan

Designed by: One Plus Partnership
For client: HUBEI XIANGSHENG & INSUN ENTERTAINMENT CO., LTD. Floor area: 4200.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: 年度娱乐场所

About the Project

Before filming was digitalized, filmmakers would use roll films to capture different scenes in a movie and then use lightboxes to view and edit the videos. Traditional film editing is the theme of this design, as a tribute to filmmakers who have contributed all these years.

In the lobby, an abundance of lightboxes are hung from the ceiling. These lightboxes are made of metal mesh; as the light penetrates holes of 4 different sizes and shapes, the interplay between the light and shadow enriches the lighting effect in the lobby. The variety of metal mesh patterns represents the storyboards filmmakers use in the process of brainstorming, signifying an important stage of film production. Some lightboxes are painted with single Chinese character to abstractly indicate different areas of the cinema, and at the same time imitate images on roll film.

The designers have adopted a nostalgic lighting style with dim, warm lights to illuminate this contemporary-style cinema. The theme colour of the cinema is orange, evoking the idea of rust and representing the passage of time.

The theme of traditional film editing is illustrated by the use of different materials and decorations in the auditoriums. The walls are decorated with rectangular sound-absorbing panels in different colours to represent lightboxes. The patchwork carpet and seating also echo the overall theme and colour scheme of the cinema.

What’s unique about it

On the back of lightboxes hung in the lobby, light tubes are installed in a random fashion to create a casual and leisurely atmosphere. These lightboxes are made of metal mesh; as the light penetrates holes of 4 different sizes and shapes, the interplay between the light and shadow enriches the lighting effect in the lobby.

The ceiling is very high in the spacious lobby. Suspended metal mesh boxes on the ceiling enrich the concept and serve as lighting and signages. It was necessary to consider the whole picture to create the best distribution of the light boxes in a three-dimensional way.

These boxes may appear randomly placed, but they are in fact carefully arranged and the electrical wiring had to be cleverly concealed within each one. Each has a unique structure, where people can see through the holes but wires remain invisible. 

The decoration in the auditoriums looked easy to install, but in fact demanded very skillful and careful construction. Acoustic panels are arranged to form linear patterns on the wall. These patterns need to be absolutely vertical and horizonal, which required accurate measurements and craftsmanship.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.