Nominee

Insun Feeling Cinema, Nanjing

Designed by: One Plus Partnership
For client: Hubei Insun Cinema Film Co., Ltd. Floor area: 2300.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: 年度娱乐场所

About the Project

Inspired by the cinema’s surroundings in Nanjing, the designers incorporated traditional and modern elements in the design. The main colour red is traditionally used in Chinese buildings and decorations, while contemporary elements are added to create a chic and modern look.

Throughout the perimeter, 3D red metal tubes oscillate up and down to visually represent sound waves and highlight the importance of sound in movies. The tubes are both functional and artistic. The undulating tubes stretch along the wall and extend towards the ceiling. In some parts, they turn into a horizontal straight line, representing the stillness of sound, and provide seats for visitors to rest and enjoy the decoration.

The front area of the bar counter is made of black and white marble and is surrounded by a black tube, which resembles the curvy sound waves. In the auditoriums acoustic panels of different shades of red and grey are piled up to create 3D sound wave patterns on the wall.

At different times of the day, natural light passes through the red glass door of the cinema and enters the lobby, colouring the whole space in red and creating an alternative atmosphere.

What’s unique about it

Red powder-coated metal tubes were used to create a visual abstraction of sound waves, stretching throughout the entire space to create a unified atmosphere.

As the installation is located in a cinema, it is crucial to plan where to place these tubes so as not to block people circulating through the space. The movement of the tubes were specially designed by the One Plus team to balance their aesthetic value and functionality. Not only were their locations carefully decided, the designers have also transformed part of the tubes into benches. In order to accurately realize the design, the tubes were custom-made and carefully installed according to 3D models. The tubes were covered with a powder coating to increase durability.

The designers used Chinese-style tiles to arrange the floor pattern. As the cinema is located in an old town in Nanjing, there are a lot of old historical buildings in the vicinity. The designers have chosen floor tiles that match the historical environment, creating a connection between the interior and exterior. The contemporary representation of sound waves and floor tiles together form an interesting chemistry between the new and the old.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.