Nominee

Le Spa des Saules, Illhaeusern

Designed by: Jouin Manku
For client: Baumann family Floor area: 700.00 M² Year of completion: 2016
Nominated for: 年度健身俱乐部

About the Project

Illhaeusern, Alsace. Just 600 inhabitants. A small village on the banks of a gently flowing river, a bucolic picture postcard from eastern France. In 2016, Danielle and Marco Baumann decided to extend their hotel’s capacity and to equip the Hôtel des Berges with a new annexe, the Spa des Saules. Architecture and interior design were entrusted to Jouin Manku, in collaboration with Silvio Rauseo. By way of a brief, the two designers were given carte blanche to design a place for rest and relaxation, a complete break, where time is suspended.

What’s unique about it

The ambition was to equip the Hôtel des Berges with a spa and meditation space that would allow guests to get the most from this oasis of calm at the heart of the Alsatian countryside. This is how Patrick Jouin and Sanjit Manku came to imagine a space ‘of one’s dreams’, a new building of a simple, pared-back design, ideal for enjoying a moment of wellbeing and total relaxation. There are just five Junior Suites, ensuring the calm environment is preserved, a mineral spa, whose treatments are inspired by the Roman baths of the region, and a ‘multi-faith chapel’, a space ideally suited for a spiritual retreat. Patrick Jouin and Sanjit Manku took the fairly radical decision to pare back the design, to keep just the essential, removing any superficial detail or ornamentation from the project. An authentic simplicity, and meditation, are the project’s key themes. Architecture and interior design had to reflect these directional ideas.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.